FROM THE LITERATURE
כיצד הנשיות מיוצגת בצילומי האופנה לאורך העשורים בדגש על שנות ה-60-70 במקביל למהפכה הפמיניסטית?
הסוגיה הראשונה אליה אתייחס הינה סוגיית צילום האופנה.צילום אופנה הינו צילום מפתה, מושך וגורם לקנאה. הוא מעניק השראה והדגם בו הינו מודל לחיקוי עבור כלל הציבור. צילום האופנה מעבר להיותו אמצעי להצגת אביזרי לבוש ומסר שיווקי מסוים הינו אמצעי לשיקוף מציאות, מצב חברתי, העברת ביקורת ואף מסר לכלל הציבור. לצילום האופנה יש את החוקים שלו אשר בבסיסו עומדים חוקיו של עולם הצילום המקצועי, מאחורי הקלעים שלו ושל בתי האופנה. צילום האופנה נותן לדורות הבאים את האפשרות לראות כיצד אידיאלים מסוימים משתנים ואיך משתנה התרבות המודרנית. הסוגיה השנייה אליה אתייחס הינה אידיאל הנשיות. העצמה נשית היא נושא אקטואלי בתקשורת בימינו, בתקופה בה אנשים דנים כל הזמן בנושאים הקשורים לחופש מיני ולהתייחדות נשית, חושפים מקרי הטרדות, אופנה נשית ונושא הפער בין נשים לגברים שעולה לא מעט פעמים בסדר היום הציבורי. בסקירה זו אבחן את הקשר שבין השניים ואבדוק- כיצד הנשיות מוצגת בעולם צילום האופנה?
טענת המחקר שלי הינה כי תפיסת הנשיות השתנתה מקצה לקצה לאורך השנים, מהעבר שבו דמות האישה הייתה דמות חלשה ותלותית אל הזמן העכשווי בו האישה היא בעלת כוח ועצמאית. אידיאל הנשיות הוא נושא בוער בקרב החברה הנשית בעיקר אך גם בחברה הגברית ובשל כך מקבל במה במדיה החברתית ובצילומי האופנה. בסקירתי, בחרתי לעסוק באופן שבו נתפסה הנשיות בשנות ה-60' וה-70' ובגלי הפמיניזם שגרמו לשינוי הקיצוני בתפיסה מיד בסיום תקופה זו. בנוסף, בייצוג נשים בעולם צילום האופנה וכיצד שינוי תפיסת הנשיות התבטא במדיה החברתית ובצילומי האופנה. בחרתי להתייחס לשני הצלמים- הלמוט ניוטון וריצ'ארד אבדון, אשר להם חלק מרכזי בעולם צילום האופנה ודרך צילומיהם ניתן ללמוד רבות על אידיאל הנשיות. הם אלו שנחשבים כפורצי הדרך בייצוג הנשיות בצילום האופנה.
הנשיות בתקופה שבין שנות ה60' – 70'
מאז המאה התשע עשרה, נשים שאפו לשוויון זכויות באמצעות תנועות פמיניסטיות. בשנות ה-60 תוארו הנשים בחברות המערביות כעדינות ודיסקרטיות. בתקופה שבין שנות ה-60 לשנות ה-70 בחברות אלה בלטו קבוצות אקטיביסטיות המייצגות את הפמיניזם. קבוצות אלו ניסו להעלות לסדר היום את העמדה כלפי נשים בחברה, הדיכוי המיני אשר עוברות ואת התפקידים והתכונות המשייכים אליהן. בתקופה זו רכשו הנשים מספר זכויות לדוגמא זכות ההצבעה והגירושין, אך עדיין ניתן היה לראות את כניעתן לדמות הגברית. בתחילת עשור זה החלו נשים צעירות לבחון בצורה פתוחה יותר את התבנית הזו. נשים יכלו לחוות חופש מיני רק לאחר כניסתה של הגלולה למניעת הריון וההשתתפות הנשית הגוברת בפוליטיקה, כגון מרגרט תאצ'ר בבריטניה, שהעניקה לנשים משמעות רבה יותר בייצוג בחיים הציבוריים. לנשים נמאס משמרנות קיצונית בכל הנוגע לנשיות ומיניות, ולכן חיפשו דרך ביטוי ושינויים בחברה באמצעות פמיניזם. כתוצאה מביטוייהן של הקבוצות הפמיניסטיות נוצרה "אישה חדשה" הבאה לידי ביטוי בצילומי אופנה. התיאור של הנשיות עבר מדמותה של אישה עדינה וכנועה, שנולדה להיות אם ואישה, לאישה בעלת ביטחון, חופשיה, עצמאית ומועצמת מינית. הנשיות הינה מושג שנבנה ע"י חברות ותרבויות שונות, משמעותו היא קבוצה של התנהגויות ותכונות הקשורות לנשים. המהפכה המינית בתקופה זו התרחשה לצד הסטה מהאולפן בפורמט המצלמות הגדולות לכיוון פורמט המצלמות הקטנות והקלות יותר אשר אפשרו לצלמי אופנה לעבוד באופן מהיר וספונטני. ה"ריאליזם החדש" בצילום האופנה החליף את הקרירות הרבה של שנות החמישים בנשים אמיתיות עם רגשות אמיתיים, פעילות, אסרטיביות, מיניות ואמיצות. עמדותיו המתירניות של העידן התגלמו בשפת צילום האופנה ובפוזות של המצולמות.
פמיניזם
ניתן להגדיר את המונח "פמיניזם" כסט של תנועות פוליטיות, חברתיות ואידיאולוגיות שמטרתן להשיג שוויון זכויות לגברים ונשים. גל הפמיניזם הראשון החל במחצית השנייה של המאה התשע עשרה בה פעלה התנועה הפוליטית הראשונה במערב, "סופרג'יזם". קבוצה זו הקדישה מאמץ רב להשגת שוויון מדיני לנשים. הקבוצה דנה במצבה הדתי, האזרחי והחברתי של נשים. הדבר שמוביל לתחילת הגל השני של התנועה הפמיניסטית הוא ספרה של בטי פרידן אשר הוצא לאור בשנת 1963. הספר נקרא "הבעיה שאין לה שם", הוא נחשב כרב מכר לנשים וחושף את ההגדרות של החברה הסקסיסטית כלפי נשים. ההבדל בין שני הגלים הינו שהגל השני של הפמיניזם מטרתו הייתה שוויון חברתי, מלבד שוויון פוליטי. יתרה מזאת, הגל השני העלה את התודעה בקרב נשים לגבי פטריארכליות סטנדרטים בחברה, קודי נשיות וסטריאוטיפים. התנועה הובילה תפיסה מחודשת של האישה נשית: אישה לא צריכה להיות כנועה או מרושעת אלא עצמאית, מינית ועוצמתית.
ייצוג נשים בעולם האופנה
כתוצאה מן הגל השני של הפמיניזם, התנועה שינתה את הדרך בה החברה חשבה על נשים, ומכך השתנה אופן הייצוג של נשיות במדיה. מתקופה זו ואילך, העצמאות והמיניות הנשית הפכו לנפוצות יותר בצילומי אופנה, והנשיות הוצגה באופנים שונים על ידי צלמים כגון שרה מון, דבורה טורבוויל, גיא בורדין והלמוט ניוטון. נשים התחילו להיות מוצגות כ"נשים חופשיות", במקום אמהות ועקרות בית וכעת הופכות לגיבורי הנרטיבים. שרה מון ודבורה טובוארוויל תיארו נשים כעדינות, עצמאיות ומסתוריות באווירה חולמנית. לעומתן, גיא בורדין והלמוט ניוטון הציגו נשים חושניות, נועזות ופרובוקטיביות. התנועה הפמיניסטית הובילה לעירום רב יותר בקמפייני האופנה ואפשרה לנשים לבטא את מיניותן באופן חופשי יותר. באותם קמפיינים ניסו להעצים את האישה ולהראות לא רק את גופה אלא גם את אישיותה. מסוף המאה העשרים, הן צילום הסטילס והן צילום הקולנוע דגלו באידיאל נשי שהתרכז סביב דימויה של האישה כיעילה ופעילה. ניהול הגוף קיבל מימד חדש כאשר המגזינים לנשים החלו להציג עצות בנושא תזונה, פעילות גופנית וטיפים כיצד להשיג את צורת הגוף האידיאלית. לאוצר המילים נכנסו דרכים חדשות להליכות ולפוזות של דוגמנות אופנה ותנוחות סטודיו סטטיות הוחלפו בתמונות של דוגמניות רצות וקופצות, מתכופפות אל החוף בקיץ וצוחקות בסערות החורף.
"המבוכה הנשית"
בעשור האחרון צילומי האופנה אופיינו בתחושת חוסר נוחיות. מבטים חרדים ונבוכים, ידיים סרוגות, ברכיים ומרפקים כפופים ומקופלים בזוויות לא נוחות וכך גם צווארן ופלג גופן העליון של הדוגמניות. נראה כי קיימים יחסים צורמים ולא נוחים בין הגוף לביגוד. דבר זה נקרא "המבוכה הנשית", זהו שילוב של אי נוחות רגשית וגופנית, וכרוך במשחק מורכב של כוחות פנימיים וחיצוניים שמעצבים הן את חווית היצירה והן את היצירה עצמה. המבוכה הנשית היא תוצר של יחסם של הדגם, המסגרת הצילומית והמצלמה. מבוכה זו מועברת דרך התמונה עצמה באופן גלוי וזאת לרוב בתקופות בהן הנורמות המגדריות מעורערות, מה שמפריע למסלולי התשוקה אליהם בדרך כלל מולידים צילומי האופנה. המסקנה הינה שצילום אופנת נשים משתנה במקביל לציפיות המשתנות בנוגע לכיצד גוף נשי צריך להראות ואיך דגם נשי צריך להתנהג. התבוננות בתצלומי אופנה באמצעות נקודת המבט של "המבוכה הנשית" פותחת דרכי חשיבה חדשות על האופן בו צילום האופנה מושפע ומשפיע על הגדרתם של גופים מגדריים.
צילום אופנה הינו סוכן של תשוקה בו הדוגמנית פועלת כמסך שעליו מוקרן דימוי אידיאלי של עצמה, סטנדרט בלתי ניתן להשגה. בצילום האופנה, כמו בחיים האמיתיים, נמדדת הקוהרנטיות כנושא. המריונטות הנקביות של שנות השישים כבר לא נראות רדיקליות, ותנוחות שהוגבלו בעיתונות האופנה האלטרנטיבית לפני חמש שנים עושות כעת את דרכן למיינסטרים. פתיחת הלולאה הסגורה של תצלום האופנה, נעשית ע"י המבוכה הנשית שמסמנת פתיחות ההולכת וגוברת לדיווחים אלטרנטיביים של התהוות הנושאים.
הלמוט ניוטון כמניע לשינוי אידיאל הנשיות
בתקופת שנות ה60'-70' פעל הצלם הגרמני הלמוט ניוטון שהיה ראשון החלוצים ששינה את תיאור הנשיות במסעות הפרסום, במגזינים השונים ובעולם צילום האופנה בכלל. ניוטון האמין ברעיון כי המין הנשי הוא כלי להעצמה. בסגנון הצילום שלו, ניוטון הציג את האישה כבעלת גישה דומיננטית, פרובוקטיבית, חושנית, עצמאית ובוטחת. כלומר, ההפך ממה שהייתה מתוארת בשנות ה-60 בחברות המערביות. ניוטון היה ידוע בסגנון צילום האופנה הארוטי. הוא דגל בצילום מראות פרובוקטיביים ונועזים, חקר קומפוזיציות ארוטיות והעלאת נושאים כגון מציצנות, דומיננטיות וסאדו-מזוכיזם. עבודותיו אופיינו לרוב בצילום שחור לבן, מכיוון שרצה לגרום לתחושת עידון, הסרת הסחת הדעת של הצבעים, הדגשת הטונליות וההרכב של הסצנה. ההיבט הקריטי ביותר בצילומיו היה הדוגמניות שבחר. לניוטון היה חשוב כי הדוגמניות יהיו נשים מנצחות וחזקות, בעלות ביטחון עצמי וראש פתוח בנוגע למיניות שלהן בעבודתו. כאשר צילם גברים הם הוצגו שבריריים ובתפקידים שהוגדרו "נשיים" בתפיסת הנשיות הקודמת. גם מאחורי הקלעים של צילומיו הכבוד שלו לנשים, במיוחד כלפי הדוגמניות שלו, וההתנהגות המקצועית שלו היו מוכרים בתעשיית האופנה. ניוטון הביא מראה חדש לאידיאל הנשיות בצילום אופנה.
ריצ'רד אבדון כפורץ דרך בעולם צילום האופנה
ריצ'רד אבדון נולד בשנת 1923 בניו יורק. אביו היה בעל חנות למוצרי נשים בשדרה החמישית, דבר שהעניק לאבדון אפשרות להיפתח לסוגים שונים של אופנה ולכך השפעה על הקריירה העתידית שלו. אבדון החל ללמוד צילום ומצא עבודה בתחום זה. בגיל 21 צילם לראשונה תמונה לעיתונות. בשנת 1946 הקים את הסטודיו לצילום של ריצ'רד אבדון, והפך לצלם העיתונות של הרפר מרקט, עיתון האמנות והווג. לאחר מלחמת העולם השנייה במאה העשרים, עבודות הצילום שלו הפכו לפופולריות. אבדון והצלם האמריקאי אירווינג פן היו בתפקיד המובילים במערב בצילום אופנה כבר למעלה מעשרים שנה. ריצ'רד אבדון השתמש בצילומיו בפאר ובנשים הלבושות בפזרנות כדי לבטא מיתוס חיים טובים המלאים בזהב. תובנתו של אבדון הייתה עמוקה לגבי הכוח הגדול של אמצעי תקשורת ההמונים העכשוויים, ועל כן הפך במהירות לצלם המפורסם והמחלקה הראשונה של "ווג" . בשנת 1959 פרסם ריצ'רד אבדון את ספרו הראשון "Observations" (תצפית/ התבוננות/ הסתכלות) . בספר זה מופיעים ידוענים רבים מול מצלמתו ומראים את היחסים הטובים והמשיכה שביניהם. זאת כיוון שאבדון ראה בצילום דרך ללכידת ידוענים. בספרו, רובם שלא כמו דוגמניות אופנה, היו ידוענים בחברה, המעניקה ליצירות הצילום של ריצ'רד אבדון משמעות מיוחדת ... בשנת 1964 אבדון הוציא את ספרו השני בשם " Nothing Personal" (שום דבר אישי). בו הוא ניסה להציג רגעים היסטוריים בחברה. ספר זה מספק לנו סידור מטריד של תמונות עצובות, מרות וחסרות רחמים. התמונות היו מסודרות בצורה סיפורית, אך הן עדיין היו כמו דיוקנאות מבודדים, מה שהמחיש את תחושת הניכור בשנות השישים כל תמונה הופכת לערעור של מחשבה. ספר זה מדריך אותנו לראות את החברה מזווית מסוימת ולא מערך מסוים. במצלמתו של אבדון אנשים הופשטו מהמסכות בחיי היומיום ונאלצו להציג את "האני האמיתי" שלהם שלעתים קרובות הפתיע את הצופים.
ריצ'רד אבדון עד היום נחשב כאחד הצלמים המפורסמים ביותר שהקריירה שלו נרשמה כ"אחד מדגמי הצילום המקצועיים במאה שעברה". הוא נחשב כצלם אופנה, אך לא צלם אופנה מסורתי. הוא הביא באופן חדשני דוגמניות מחוץ לסטודיו הצילומים, והכניס אלמנטים רבים חדשים לצילומי אופנה, כגון צילום חדשות, צילום דיוקן ואפילו קולאז' צילום, שהעשיר מאוד את הביצועים של צילום אופנה. בנוסף, בראש סדריי העדיפויות שלו הייתה התקדמות החברה והתפתחות האדם. צילומיו של אבדון תמיד היו מערערים את היציבות החברתית והוא לא חסך מאמצים כדי להראות לנו את "הסבל" שמאחורי עולם האופנה - "סבל אוניברסאלי של האנושות" …
לי מילר-פמיניזם, אקטיביזם וכוח רצון
אליזבת "לי" מילר נולדה באפריל 1907 ונפטרה ביולי 1977, הייתה צלמת אמריקאית. החלה את הקריירה שלה כדוגמנית אופנה בניו יורק בשנות ה-20 וב-1929, נסעה מילר לפריז כדי ללמוד מהצלם והצייר הסוריאליסטי מאן ריי. תחילה, מאן ריי סירב לה בטענה שהוא לא לוקח תלמידים אך במהרה מילר הפכה לדוגמנית ומשתפת פעולה שלו באמנות, וכן גם למאהבת ולמוזה שלו. היא פתחה סטודיו לצילום משלה, ולעיתים קרובות לקחה לעצמה משימות צילום של מאן ריי, במטרה לאפשר לו להתרכז בציור. למעשה, רבים מהצילומים המיוחסים למאן ריי מתקופה זו צולמו על ידי מילר. בין חבריה של מילר באותה תקופה היו פבלו פיקאסו, פול אלוארד, וז'אן קוקטו. לאחר שעזבה את מאן ריי ואת פריז ב-1932, חזרה מילר לניו יורק שם פתחה סטודיו יחד עם אחיה אריק שעבד כעוזרה בחדר החושך. ב-1934, נישאה לאיש עסקים מצרי ותיעדה את הסביבה המצרית שבה חיו יחד. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, מילר חייתה בלונדון והחלה לעבוד כצלמת עיתונות בסיקור המלחמה עבור ווג, ותיעדה עבורם את הבליץ (ההפצצות הכבדות של בריטניה ע"י גרמניה) . בהמשך גם את השחרור של פריז, ואת מחנות הריכוז אושויץ ובוכנוואלד במלחמת העולם השנייה. הצילומים שלה מהמחנות בליווי עדות הראיה שלה, וכן צילומים שצילמה בדירתו של היטלר, נחשבים לצילומים אייקונים מהתקופה. בנוסף במלחמה זו צילמה מילר גם באוהלים הרפואיים ובבתי החולים, ונתנה במה לסיפור חייהן של הנשים במהלך מלחמה ולהיבטים נשיים אינטימיים בה. בתקופה זו מילר קיצצה את שיערה כדי לייצג את תפקידי העבודה החדשים של הנשים, מאחר וברובם היה אסור לקבל אישה בעלת שיער ארוך בגלל תקנות הבריאות והבטיחות. מטרתה של מילר היתה שהמראה הזה יהפוך לאופנתי ואייקוני כאחד. לאחר שהייתה עדה לאירועים הטראומטיים של מלחמת העולם השנייה, סבלה מההשלכות של מראות עינייה שבאו לידי ביטוי בדיכאון ובמתח פוסט-טראומטי ארוך טווח. עם זאת, נולדה לה ילדה והמשיכה ליצור יצירות אמנות מלאות חיים, ברורות ונוקבות, שרבות מהן מעולם לא הוצגו והוצגו לאחר מכן על ידי בנה אנטוני פנרוז בספר 'חייה של לי מילר'.
לסיכום, בעבודתי ניסיתי למצוא מענה מתוך הספרות על שאלת המחקר שלי- כיצד הנשיות מיוצגת בצילומי האופנה לאורך העשורים? מן הספרות עולה כי עד תקופת שנות ה-60-70 עפ"י תפיסת הנשיות ע"י החברה האישה הינה אישה עדינה וכנועה, שנולדה להיות אם ואישה. את תפיסת נשיות זו היה ניתן לראות בצילומי אופנה תוך הסתכלות על זווית הצילום, המודל, תנוחת המודל, האביזרים ועוד... בסוף אותה התקופה החלו הנשים לבחון את מעמדן בחברה בצורה ביקורתית, גיבשו עמדות בנושאים מסוימים, חיפשו שוויון זכויות ובמרכזם של כל אלו- רצו שינוי של המצב הקיים באופן מקיף ונרחב בכל תחומי החיים. שינוי זה חל באופן הדרגתי, בשני גלי הפמיניזם. הגל הראשון שחל במחצית השנייה של המאה התשע עשרה והגל השני שהחל ישר לאחריו בשנת 1963. הגל הראשון התמקד במצבה הדתי, האזרחי והחברתי של האישה והגל השני הציב כמטרה שוויון חברתי, מלבד שוויון פוליטי. כתוצאה מן הגל השני של הפמיניזם, השתנה אופן הייצוג של נשיות במדיה. העצמאות והמיניות הנשית הפכו לנפוצות בצילומי אופנה, והנשיות הוצגה באופנים שונים מהאופן שקדם לכך. מסוף שנות העשרים, הן צילום הסטילס והן צילום הקולנוע דגלו באידיאל נשי שהתרכז סביב דימויה של האישה כיעילה, עוצמתית, חזקה ופעילה. בנוסף, עסקתי גם ב"מבוכה הנשית" המאופיינת בצילומי האופנה בעשור האחרון של המאה העשרים ואחת. המבוכה היא כינוי למצב בו קיימת אי נוחיות רגשית וגופנית על סט הצילומים ואף מועברת בפריים עצמו וזאת כתוצאה מכך שהגדרתן של הנורמות המגדריות מעורערות ולכן ישנן ציפיות שונות ומשתנות בנוגע לכיצד גוף נשי צריך להראות ואיך דגם נשי צריך להתנהג. בסקירה הצגתי שני צלמים שהיו גלגל שיניים מרכזי בשינוי מודל הנשיות בצילומי האופנה. הראשון, הלמוט ניוטון, שבסגנון צילומו הציג את האישה כדומיננטית, פרובוקטיבית, חושנית, עצמאית וככלי להעצמה. ובדומה אליו, הצלם השני, ריצ'ארד אבדון אשר נחשב כצלם אופנה לא מסורתי שדגל לצלם פאר ונשים והביא דוגמניות לצילומים במקומות חדשניים וצירף להם אביזרים ואלמנטים חדשים רבים. צילומיהם של השניים הציגו את הנשיות באור שונה ממה שנתפסה קודם לכן, באותה תקופה ושיקפו באופן חזותי את תוצאותיהם של גלי הפמיניזם ואת שינויו של אידיאל הנשיות.
סקירה זו ביססה את טענתי לגביי המחקר והוכיחה כי אידיאל הנשיות השתנה לאורך השנים וקיבל מימד חזותי בעולם צילום האופנה. למדתי מתוכה שאידיאל הנשיות אליו נולדתי לא היה כך מלכתחילה וכי נשים רבות נלחמו כדי שהחברה שלנו תגיע למצב שבו נמצאת היום. גורם מרכזי אשר תרם בהעברת רעיון שינוי תפיסת הנשיות הינו צילומי האופנה. הצלם הוא בעל הכוח העיקרי ולכן אידיאל הנשיות המוצג בפריים מוצג כפי שנתפס בעיני הצלם.